Competitiesoorten

Verderop staat een toelichting tot diverse competitiesoorten. De volgende meest relevante competitiesoorten kunnen worden onderscheiden:

Voorjaarscompetities april-juni
1. KNLTB Landelijk Zondag
2. KNLTB District Zondag
3. KNLTB District Zaterdag
4. Bronckhorst competitie vrijdag 50+
5. KNLTB District Vrijdagavond
6. KNLTB District Donderdagochtend
7. KNLTB District Woensdagmiddag jeugd
8. KNLTB District Dinsdagochtend

9. KNLTB Voorjaar Mini- en Driekwartcompetitie (Mei –Juni)
10. KNLTB District Zomeravondcompetitie Woensdag mei-juni
opgave uiterlijk eind februari
11. Belcompetitie Dinsdag of Donderdag juni-september
opgave uiterlijk eind februari

12. KNLTB nazomercompetitie 50+ Maandag augustus-september
opgave uiterlijk eind Mei
13. Veteranen nazomercompetitie D35+/H40+ Vrijdag augustus-oktober
opgave uiterlijk half juni
14. KNLTB Najaarscompetitie Zaterdag september-oktober
opgave uiterlijk eind juni
15. KNLTB Najaar Mini- en Driekwartcompetitie (half september –begin oktober)

16. Wintercompetitie volwassenen (indoor) (Witcon) oktober-april
opgave uiterlijk eind mei
17. Hellewei Wintercompetitie Zaterdag oktober-april
opgave uiterlijk half september

*** KNLTB District voorjaarscompetitie ***

Een voorjaarscompetitie binnen de provincie Gelderland en aan de randen soms samen met Utrecht en Overijssel in diverse vormen en klassen op diverse dagen in de week, nu ook op zondag, gedurende 7 weken in de periode april t/m begin juni. Er zijn dames-, heren-, jongens-, meisjes- en mixpoules met veelal promotie- en degradatiemogelijkheid. Per wedstrijd worden 4 tot 6 partijen gespeeld. De volgende indelingen zijn te onderscheiden:

Dinsdagmorgen damesenkelcompetitie met 4 enkel- en 2 dubbelpartijen;
Dinsdagmorgen damesdubbelcompetitie met alleen 4 dubbelpartijen;
Woensdagmiddag jeugdcompetitie in leeftijdsklassen "t/m 10 jaar" en "t/m 12 jaar":
Woensdag Meisjes 6 partijen 4 DE, 2 DD
Woensdag Jongens 6 partijen 4 HE, 2 HD
Woensdag Mix 5 partijen DE, HE, DD, HD, GD
Donderdagmorgen damesdubbelcompetitie met alleen 4 dubbelpartijen;
Vrijdagavond gemengde competitie met 5 partijen: DE, HE, DD, HD, GD
Vrijdagavond gemengd dubbel competitie met 4 partijen: DD, HD en 2 GD
De zaterdagcompetitie is onderverdeeld in diverse leeftijdsgroepen en speelsterkteklassen:
Zaterdag Gemengd Senioren 18+ 5 partijen DE, HE, DD, HD, GD
Zaterdag Gemengd 35+ 5 partijen DE, HE, DD, HD, GD
Zaterdag Gemengd dubbel 55+ 4 partijen DD, HD, 2 GD
Zaterdag Heren 18+ 6 partijen 4 HE, 2 HD
Zaterdag Heren 35+ 6 partijen 4 HE, 2 HD
Zaterdag Heren dubbel 55+ 4 partijen 4 HD
Zaterdag Dames 18+ 6 partijen 4 DE, 2 DD
Zaterdag Gemengd t/m 14 5 partijen DE, HE, DD, HD, GD
Zaterdag Gemengd t/m 17 5 partijen DE, HE, DD, HD, GD
Zaterdag Jongens t/m 14 6 partijen 4 HE, 2 HD
Zaterdag Jongens t/m 17 6 partijen 4 HE, 2 HD
Zaterdag Meisjes t/m 14 6 partijen 4 DE, 2 DD
Zaterdag Meisjes t/m 17 6 partijen 4 DE, 2 DD

Op de zaterdagmiddag dient 1,5 baan per thuisspelend team aangeboden te worden. Indien we niet aan de norm van 1,5 baan per thuisspelend team kunnen voldoen, dienen we bij inschrijving dispensatie aan te vragen. Dit is gebeurd. Om de naar verwachting vele teams weer te kunnen huisvesten zal er geprobeerd worden ook in 2010 weer gespreid te starten met de wedstrijden.

Zondag Junioren t/m 14 jaar:
Zondag Meisjes t/m 14 6 partijen 4 DE, 2 DD
Zondag Jongens t/m 14 6 partijen 4 HE, 2 HD
Zondag Gemengd t/m 14 5 partijen DE, HE, DD, HD, GD

*** Perry Sport KNLTB Landelijke Competitie ***

Een voorjaarscompetitie in diverse vormen en klassen op 7 zondagen in de periode april t/m begin juni. Er zijn dames-, heren- jongens-, meisjes- en mixpoules met promotie- en degradatiemogelijkheid. Per wedstrijd worden 5 tot 8 partijen gespeeld, zowel dubbel- als enkelpartijen. Samen met de KNLTB districtscompetitie is dit de belangrijkste competitievorm van het jaar, echter deze competitie gaat met betrekking tot de hogere klassen buiten de grenzen van de provincie Gelderland.

Soort Competitie/aantal partijen:
Gemengd 8 partijen 2 DE, 2 HE, DD, HD, 2 GD
Gemengd 35+ 5 partijen DE, HE, DD, HD, GD
Heren 6 partijen 4 HE en 2 HD
Heren 35+ 6 partijen 4 HE en 2 HD
Dames 6 partijen 4 DE en 2 DD
Jongens 6 partijen 4 HE en 2 HD
Meisjes 6 partijen 4 DE en 2 DD
Gemengd junioren 8 partijen 2 DE, 2 HE, DD, HD, 2 GD

*** Bronckhorstcompetitie Gemengd Dubbel ***

Een voorjaarscompetitie op vrijdagmorgen in de maanden april-mei tussen teams uit de gemeente Bronckhorst. Spelers dienen 40 jaar of ouder te zijn met een speelsterkte rond de 7/8. Gespeeld worden 4 dubbelpartijen (HD, DD, 2GD) per wedstrijd, die rond 10:00 uur aanvangt. De competitie maakt geen onderscheid tussen gezelligheid en rivaliteit. Aan deze competitie kan ook deelgenomen worden als men zich opgegeven heeft voor de landelijke of districtscompetitie. Opgave dient per team te gebeuren tot uiterlijk eind januari van elk jaar.

*** KNLTB Mini- en Driekwartcompetitie ***

Een competitie specifiek bedoeld voor kinderen die op het miniveld of het driekwartveld spelen. Dit is een mooie aanvulling op de succesvolle mini- en driekwarttoernooien. De opzet van de Mini- en Driekwartcompetitie in het kort: Er wordt gespeeld op woensdagmiddag, aanvang 13:30 uur. Teamgrootte van 2 tot 4 kinderen, jongens en meisjes door elkaar. Bij de minicompetitie worden 4 enkels gespeeld, per wedstrijd 2 sets t/m 4 games. Bij de Driekwartcompetitie worden 2 enkels en één dubbel of mix gespeeld, per wedstrijd 2 sets t/m 4 games.

*** KNLTB District Zomeravondcompetitie ***

Een dubbelspelcompetitie waar het meer om de gezelligheid dan om de rivaliteit gaat. Deze competitie wordt op 6 woensdagavonden rond half mei tot eind juni gespeeld (19:00 uur). Er is geen promotie en/of degradatie. Er wordt 3 keer uit en 3 keer thuis gespeeld in meestal een poule van 4 teams. Per wedstrijd worden 4 dubbelpartijen gespeeld. Er zijn heren- en mixpoules van de categorieën "8/9", "7/8/9 en "5/6/7". Inschrijving kan plaatsvinden tot eind februari.

*** Belcompetitie ***

Dit is een recreatieve dubbelspelcompetitie voor dames die graag dubbelen tegen andere verenigingen in de regio Zutphen. De competitie wordt buiten de KNLTB om georganiseerd. Er wordt op dinsdag- of donderdagmorgen gespeeld. Gestart wordt meestal nadat de districts- en landelijke competitie is afgelopen en de competitie loopt door tot in september met een stop in de zomervakantie. Aan deze competitie kan ook deelgenomen worden als men zich opgegeven heeft voor de landelijke of districtscompetitie.
Daar deze competitie separaat van de KNLTB georganiseerd wordt en pas later in het seizoen van start gaat, is de uiterste opgave datum pas eind februari. Als je echter nu al weet dat je mee wilt doen, is het uiteraard mogelijk om je nu al op te geven.

*** KNLTB District Nazomercompetitie ***

Een dubbelspelcompetitie voor dames en heren van 50 jaar en ouder. Gespeeld wordt op 6 achtereenvolgende maandagochtenden vanaf 10:00 uur, startend in augustus. Er is geen promotie en degradatieregeling, maar meer nadruk op gezelligheid. Er worden 3 thuis- en 3 uitwedstrijden in een poule van 4 teams gespeeld . Per wedstrijd worden 4 dubbelpartijen gespeeld. Er zijn dames-, heren- en mixpoules van de categorieën "8/9" en "t/m 7". Gezien het recreatieve karakter van deze competitie, wordt deelname door spelers met een speelsterkte van 6 of lager afgeraden. Inschrijving vindt eind mei plaats.

*** Veteranen Nazomercompetitie ***

Een mix dubbelspelcompetitie buiten de KNLTB om georganiseerd voor dames vanaf 35 jaar en heren vanaf 40 jaar met speelsterkte 7, 8 of 9. Er is geen promotie en degradatieregeling, maar meer nadruk op gezelligheid. Er wordt op 6 achtereenvolgende vrijdagavonden vanaf 19:00 uur gespeeld, startend half augustus. Per wedstrijd worden 4 dubbelpartijen gespeeld. Inschrijving vindt half juni plaats.

*** KNLTB District Najaarscompetitie ***

Een dubbelspelcompetitie die wordt gespeeld op 6 zaterdagmiddagen, startend half september tot eind oktober (indien een poule van 4 dan 7 zaterdagen). Er zijn twee categorieën: dubbelspeelsterkte 5/6/7 en 7/8/9. Voor dames en heren van 18 jaar en ouder. Er is een dames-, heren- en gemengde competitie. De wedstrijden bestaan uit 4 dubbelpartijen over twee gewonnen sets. Een derde set bestaat echter uit een gewone tiebreak (7-punten tiebreak). Opgave, liefst per team, uiterlijk tot eind juni.